Bedrijfs-AOW
Bedrijfs-AOW
De Bedrijfs-AOW is een regeling overeengekomen als onderdeel van de CAO Diversey Nederland en als voortvloeisel uit het landelijk pensioenakkoord. De regeling heeft tot doel dat oudere medewerkers eerder kunnen stoppen met werken dan de AOW-gerechtigde leeftijd. De Bedrijfs-AOW is onderdeel van het duurzaam inzetbaarheidsbeleid van Diversey en is tot stand gekomen door samenwerking van de bij de CAO betrokken partijen.
Deze regeling staat ook in het document Algemene Regelingen.
Voor wie is deze bestemd
Deze regeling is voor Diversey medewerkers die gedurende de 15 jaren direct voorafgaand aan het moment dat deelname aan de Bedrijfs-AOW start, onafgebroken in dienst zijn bij Diversey én die voldoen aan de criteria die opgesteld zijn voor deze regeling.
Deze regeling geldt niet voor:
medewerkers die niet gedurende de 15 jaren direct voorafgaand aan het moment dat deelname aan de Bedrijfs-AOW start, onafgebroken in dienst zijn bij Diversey;
Medewerkers langer dan 15 jaar in dienst van Diversey die niet voldoen aan de gestelde criteria;
Stagiaires;
Afstudeerders;
Uitzendkrachten.
Geldigheid en aanpassing van de regeling
De Bedrijfs-AOW heeft een looptijd van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2023. De Regeling is onderdeel van en onlosmakelijk verbonden aan de CAO Diversey Nederland 2022-2023. Aanpassing van de regeling kan uitsluitend in overleg met de CAO-partijen plaatsvinden. Uiteraard moet de regeling passen binnen de geldende wettelijke en fiscale regelingen.
Inhoud van de regeling
De Bedrijfs-AOW stelt oudere medewerkers in de gelegenheid eerder te stoppen met werken dan de AOW-gerechtigde leeftijd.
Bij deelname aan de Regeling ontvangt medewerker bij uitdiensttreding van Diversey een bedrag ineens ter hoogte van de Bedrijfs-AOW. De uitkering wordt jaarlijks bijgesteld aan de hand van de wijzigingen in de hoogte van de AOW-uitkering (2022: € 1.874,00 bruto per maand). De uitkering kan nooit hoger zijn dan het maximale fiscaal vrijgestelde bedrag van RVU heffing.
In aanmerking komen de medewerkers zoals ingedeeld in de onderstaande categorieën én op basis van volgordelijkheid:
Medewerkers werkzaam in ploegendienst
Medewerkers werkzaam als MonteurMedewerkers in dagdienst werkzaam in productie, inclusief DAS [Direct Labour]
Indien geen belangstellenden in categorie 1 en 2 (tot 12 maanden voor AOW-leeftijd):
medewerkers uit categorie 1 of 2 die maximaal 24 maanden vóór start AOW-leeftijd zijn én gebruik wensen te maken van de regeling
Medewerkers in alle functies die 40 jaar of langer in dienst zijn
Medewerkers die niet voldoen aan de definitie, maar toch graag eerder willen stoppen met werken.
Zij kunnen een verzoek indienen waarna wordt beoordeeld of zij in aanmerking komen voor deze regeling. Dit is afhankelijk van:
a. Het beschikbare budget
b. Het aantal verzoeken van deelnemers die wel aan de criteria voldoen.
Voorrangsregeling
In het geval meer aanmeldingen volgen dan budget beschikbaar is, zal bij de bepaling van de volgorde tevens worden gekeken naar de reeds ingezette mogelijkheden door de medewerker in de 5 jaren voorafgaand aan de aanvraag:
Inzet vrije dagen (ook uit Flex Benefits en Levensfasebudget);
Inzet 80/20-regeling.
Indien de aanvrager geen gebruik heeft gemaakt van de aangeboden mogelijkheden dan kan én mag de medewerker geen gebruik maken van de regeling.
Aanvraag voor deelname
Een aanvraag tot deelname wordt minimaal 6 maanden voor de gewenste ingangsdatum ingediend. Deelname start per de 1e van een maand volgend op het moment dat de medewerker in aanmerking komt voor de regeling. De periode van deelname kan variëren van 1 tot maximaal 24 maanden en kan nooit langer duren dan het moment waarop de AOW-leeftijd is bereikt. De maand waarin de AOW-leeftijd wordt bereikt wordt naar rato betaald. Het uitgangspunt is wederzijdse goedkeuring. Met ingang van 2022 kunnen de medewerkers die overwegen gebruik te maken van de Regeling Bedrijfs-AOW financieeladvies inwinnen en de kosten hiervan betalen vanuit het Flex Benefits budget. Hiervoor kan éénmalig een bedrag van maximaal €750 fiscaal gunstig worden betaald. Zie ook Flex Benefits.
Deelname Bedrijfs-AOW / Uitdiensttreding Diversey
De medewerker gaat uit dienst bij Diversey met het doel van de Bedrijfs-AOW gebruik te gaan maken. Medewerker neemt ontslag, waarna een bevestigingsbrief volgt van Diversey met gemaakte afspraken. Deelname aan het pensioenfonds van Diversey wordt hiermee eveneens stopgezet.
Deelnemen aan de Bedrijfs-AOW wordt gelijk behandeld als pensionering van de medewerker. Dit betekent dat de medewerker een zelfde budget ter beschikking heeft; zie ook 5.5.7 Afscheid met betrekking tot pensioen.
Overige bepalingen
Medewerkers die in deeltijd werken en aan de regeling deelnemen ontvangen naar rato de uitkering. Dit is eveneens van toepassing op medewerkers met een gedeeltelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering (medische deeltijders). Deze medewerkers dienen overigens zelf te onderzoeken of de uitkering Bedrijfs-AOW mag samenvallen met de gedeeltelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering.
In het geval dit aantoonbaar leidt tot korting op de arbeidsongeschiktheidsuitkering komt de medewerker alsnog in aanmerking voor een volledige uitkering Bedrijfs-AOW.
De Regeling Bedrijfs-AOW kan niet cumuleren met andere regelingen zoals een (wettelijke) transitievergoeding of een uitkering uit hoofde van het sociaal plan Diversey.
Er vindt geen compensatie of anderszins plaats voor het niet of niet tijdig (kunnen) deelnemen aan de Bedrijfs-AOW.
Hardheidsclausule
In die gevallen waarin binnen de context van de Regeling een individueel onbillijke situatie ontstaat, kan de medewerker aan de hardshipcommissie schriftelijk verzoeken zijn of haar situatie te toetsen aan de redelijkheid en billijkheid. Hieronder valt ook een afwijzing van de aanvraag door de Beroepscommissie.
De hardshipcommissie bestaat uit 2 door Diversey aangewezen leden, 1 lid vanuit de COR en 1 door de Vakorganisaties aangewezen lid.
De hardshipcommissie geeft advies aan Diversey. Een meerderheidsadvies zal Diversey opvolgen. In de overige situaties beslist Diversey. De hardshipcommissie neemt binnen 3 weken na ontvangst van het verzoek een advies. Indien deze termijn niet haalbaar is, wordt aan de medewerker een nieuwe termijn aangegeven.