Vergoeding woon-werkverkeer

Vergoeding woon-werkverkeer

Via deze regeling worden de reiskosten vergoed die jij als medewerker maakt om van en naar het werk te komen.

Deze regeling is bestemd voor medewerkers in dienst van Diversey Nederland die niet in het bezit zijn van een leaseauto.

Uitzonderingen hierop zijn stagiaires en afstudeerders, zij maken gebruik van hun studenten OV-chipkaart.

Eigen vervoer

Kom je met de auto (géén leaseauto), motor, lopend of met de (brom)fiets naar het werk, dan krijg je een reiskostenvergoeding op basis van onderstaande tabel. Het aantal kilometers dat je per dag reist wordt berekend door het salarissysteem op basis van de postcodetabel (kortste afstand).
De onderstaande tabel wordt gehanteerd voor de reiskostenvergoeding woon-werkverkeer voor medewerkers met een vaste reiskostenvergoeding (zoals medewerkers in de productie). In deze tabel wordt de reiskostenvergoeding ook op vrije dagen doorbetaald.

Reiskostenvergoeding woon-werkverkeer voor medewerkers zonder een vaste reiskostenvergoeding

De onderstaande tabel wordt gehanteerd voor de reiskostenvergoeding woon-werkverkeer voor medewerkers een thuiswerkvergoeding, en dus zonder een vaste reiskostenvergoeding. In deze tabel wordt geen vergoeding betaald op niet gewerkte dagen (zoals tijdens vrije dagen), daardoor lijkt de vergoeding hoger dan in de eerste tabel, maar in de praktijk zijn deze gelijk.
Het gebruik van de Thuiswerkvergoeding kan gevolgen hebben voor de hoogte van je reiskostenvergoeding, zie artikel 4.4.5 Algemene regelingen /thuiswerkvergoedingen.
De medewerker kan ervoor kiezen maandelijks gebruik te maken van de fiscale uitruilmogelijkheid van de vergoeding woon-werkverkeer. Periodiek worden de afstanden gecontroleerd en worden de actueel geldende vergoedingen daar op aangepast. Deze controle kan maximaal 2 keer per jaar worden uitgevoerd.

Openbaar vervoer

Als je afhankelijk bent van het openbaar vervoer, of ervoor kiest, worden alle kosten vergoed op vertoon van treinkaartjes en/of (bus)abonnementen. De kosten van openbaar vervoer per trein (2e klas) en per bus worden volledig vergoed. Je dient een declaratieformulier in te leveren met bijbehorende trein en/of buskaart in Youforce. De vergoeding wordt een maand later bij het salaris verwerkt. Jaartrajectkaarten worden ook volledig vergoed volgens de dan geldende fiscale regelgeving. Dit wordt verrekend en per maand vergoed.

Handleiding aanvraag vergoeding woon-werkverkeer en thuiswerken

In Youforce regel je de aanvraag voor vergoeding van woon-werkverkeer en vergoeding van thuiswerken. In de korte video hiernaast zie je hoe je dit doet. 

Korte demo Visma Raet vergoeding reiskosten en thuiswerken.mp4

Veel gestelde vragen over vergoeding woon-werkverkeer

Hoe wordt het aantal KM berekend?

Youforce berekent op basis van postcode/huisnummer (thuis-werk) hoeveel kilometers er worden afgelegd via hun eigen routeplanner. Het is daarom van belang verhuizingen altijd tijdig via Workday door te geven. 

Ik reis met OV, moet ik dit invullen?

Wanneer je met het OV reist dan declareer je jouw kaartjes zoals je dat gewend bent (Ook via Youforce, maar andere tegel). Voor de dagen dat je niet naar kantoor en dus thuis werkt, kun je wel de thuiswerkvergoeding aanvragen.

Als ik met vakantie ben, wat vul ik dan in?

Als je verlof hebt opgenomen, maak je geen kosten voor thuiswerken of reizen naar het werk. Wanneer je geen onkosten maakt, kun je deze ook niet declareren. Op verlofdagen vul je dus niets in bij thuiswerken en ook niet bij de reiskosten.

Wordt mijn vergoeding lager wanneer ik tijdens verlof geen onkosten ontvang?

Nee, jouw vergoeding blijft hetzelfde. We hanteren een rekenmethode, waarbij het oude totaal bedrag gedeeld wordt door het aantal werkbare dagen. Je ontvangt dus per dag iets meer, ter compensatie van de verlofdagen waarop je geen onkosten ontvangt. 

Ik heb een leaseauto, kan ik ook declareren?

Nee, wanneer je een leaseauto hebt, maak je geen kosten voor woon-werkverkeer. Dit kun je dus ook niet declareren. Enkel voor de dagen waarop je thuis hebt gewerkt kun je de thuiswerkvergoeding aanvragen.

Wanneer ik op een dag voor een deel thuis werk en een deel naar kantoor gaan, wat vul ik dan in?

Dan mag je zelf kiezen voor welke vergoeding je kiest. Je kiest dus of voor een thuiswerkvergoeding of voor een woon-werkverkeer vergoeding.