Vakanties en vrije dagen

Vakanties en vrije dagen

Vakanties en vrije dagen gedurende het jaar zijn essentieel voor een goede balans in het leven. Belangrijke elementen van een goede vakantie of vrije dag zijn plezier beleven, ontspannen, het zelf kunnen indelen van tijd en mentaal daadwerkelijk afstand kunnen nemen van het werk. Dat zorgt ervoor dat je daarna weer uitgerust aan het werk kan en het bevorderd je gezondheid en inzetbaarheid op de langere termijn.

Natuurlijk heb je bij Diversey recht op vakantiedagen. Wat je vakantiesaldo op jaar basis is, is afhankelijk van een aantal factoren. Op deze pagina lees je o.a. wat je rechten en plichten zijn, hoe je verlof aanvraagt, hoe je dagen kunt opsparen voor een bepaald doel en welke verlofsoorten we hebben en wanner deze vervallen.

Wist je dat uit onderzoek onder ruim 10.000 Europese werknemers blijkt dat Nederlanders gemiddeld 18 vakantiedagen nodig hebben om echt tot rust te komen.

Hoe zijn je vakantiedagen opgebouwd, welke verlofsoorten zijn er en wanneer vervallen deze?

Iedereen heeft recht op vakantiedagen, of je nu onder de CAO of onder GRF* valt. Per 1 januari van ieder kalenderjaar krijgt elke Diversey medewerker (uitzondering zijn stagiaires en afstudeerders) nieuwe vakantiedagen (wettelijk verlof en bovenwettelijk verlof) toegekend. Je jaarsaldo is zichtbaar in Youforce (het HR systeem waarin o.a. jouw vakantiesaldo wordt bijgehouden). Maar let op, je bouwt eigenlijk per maand een vakantiedagen tegoed op. Het saldo dat je in Youforce ziet is dus jouw jaarsaldo. Ga je halverwege het jaar uit dienst, dan worden jouw vakantiedagen naar rato berekend.

Stel je hebt 24 vakantiedagen per jaar, dat is dus elke maand 2 vakantiedagen (= jaarsaldo van 24 dagen gedeeld door 12 maanden). In januari krijg je het hele saldo (24 dagen) ineens bijgeboekt in Yourforce. Ga je per 1 juli uit dienst, dan heb je 6 maanden gewerkt in dat jaar. Je hebt dan dus recht op 12 vakantiedagen (= 6 maanden x 2 vakantiedagen per maand). Heb je minder vakantie opgenomen, dan krijg je het restant uitbetaald. Heb je teveel opgenomen, dan wordt dat verrekend met jouw salaris.


Vakantiedagen, plus de eventueel bijgekochte dagen, worden gedurende het jaar nagenoeg volledig opgemaakt. Conform de wet zullen vakantiedagen (wettelijke- en bovenwettelijke dagen) worden geadministreerd. Dat wil zeggen, de opbouw van dagen als mede de afbouw ervan bij opname, worden per jaar waarin dat plaatsvindt, vastgelegd. Daarbij wordt automatisch (en conform wetgeving) rekening gehouden met de eerst vervallende dagen, van waar ook als eerste wordt afgeschreven.

 

Hieronder tref je een overzicht met de verlofsoorten en wanneer deze vervallen: 

 

In Youforce kun je per verlofsoort zien wanneer het opgebouwde verlof komt te vervallen door in het overzicht met saldo op het '+' teken voor het betreffende verlof te klikken.


*) Global Reward Framework

Hoe vraag je vakantie of een vrije dag aan?

Vakantie of vrije dagen vraag je aan in Youforce (by Visma-Raet): login.youforce.biz of je gebruikt de HRyou app op je mobiele telefoon: ontdek het hier! 

Log in op jouw account (via computer of de HRyou app) en vraag je verlof aan. Doorgaans wordt het tegoed wat als eerste komt te vervallen, als eerste ingezet. Nadat je je verlof aanvraag hebt verstuurd, krijgt jouw manager het verzoek dit verlof goed te keuren. Je kunt altijd een actueel overzicht van je dagen terugvinden in Youforce. Klik hier voor de gedetailleerde instructie.

Let op! Als je een managersaccount in Youforce heb, schakel dan eerst naar je medewerkersrol.

Vakantiesaldo (CAO)

Per jaar heb je als medewerker vallende binnen de CAO, wettelijk recht op 160 uur (20 dagen) vakantie met behoud van het maandinkomen.
Daar bovenop heb je als medewerker in Tier 14 t/m 21 recht op 32 uur (4 dagen) met behoud van het maandinkomen.
Medewerkers in Tier 11, 12 en 13 hebben, naar het wettelijk vakantierecht, recht op 40 uur (5 dagen) met behoud van het maandinkomen.

Vakantiesaldo (GRF)

Vakantiesaldo voor Diversey medewerkers in dienst vóór 1 januari 2018 en voor medewerkers die schriftelijk hebben afgezien van de Flex Benefits regeling (zie ook artikel 11 van de arbeidsvoorwaarden band 8-13). 

Per vakantiejaar heb je als medewerker vallende onder deze regeling een wettelijk recht op verlof met behoud van salaris van 20 dagen (160 uur) op fulltime basis (40 uur per week). Daarbovenop heeft de medewerker recht op 10 dagen met behoud van salaris, totaal 30 dagen (240 uur) op fulltime basis (40 uur per week) per kalenderjaar. Het vakantiejaar valt samen met het kalenderjaar. 

De verlofrechten dienen te worden opgenomen in hele of halve dagen. In het algemeen zullen drie weken aaneengesloten verlof worden opgenomen tenzij bedrijfstechnische of organisatorische redenen zich daartegen verzetten. Het aaneengesloten verlof zal echter in ieder geval twee weken bedragen. 


Vakantiesaldo voor Diversey medewerkers in dienst ná 31 december 2017 en voor medewerkers die schriftelijk hebben ingestemd met de Flex Benefits regeling (zie ook artikel 11 van de arbeidsvoorwaarden band 8-13). 

Per vakantiejaar het je als medewerker vallende onder deze regeling een wettelijk recht op verlof met behoud van salaris van 20 dagen (160 uur) op fulltime basis (40 uur per week). Daarbovenop heeft de medewerker recht op 5 bovenwettelijke dagen met behoud van salaris, totaal 25 dagen (200 uur) op fulltime basis (40 uur per week) per kalenderjaar. Het vakantiejaar valt samen met het kalenderjaar. 

Dagen opsparen voor een bepaald doel

Voor medewerkers die dagen willen opsparen voor een bepaald doel kan een uitzondering worden gemaakt. Zij bespreken dan vooraf met hun leidinggevende een plan en leggen dit ter goedkeuring voor aan HR. Als zowel de leidinggevende als HR goedkeuring geeft mogen meer dagen worden gespaard dan vanuit de wetgeving voortvloeit. Deze afwijkende afspraak wordt schriftelijk vastgelegd en gedocumenteerd in het personeelsdossier. Het doel moet echter binnen 3 jaren bereikt zijn, zodat daarna de opgespaarde dagen weer volledig wegvallen. Indien het doel, ongeacht de reden, niet doorgaat worden op dat moment alsnog de dagen opgenomen.

Doelen om dagen voor te sparen kunnen zijn:

Leeftijdsdagen

In het verleden kregen Diversey CAO medewerkers op basis van leeftijd extra vakantierechten toegekend, de zogeheten ‘leeftijdsdagen’. Als medewerker van Diversey houd je aanspraak op deze leeftijdsdagen, met dien verstande dat deze leeftijdsdagen zijn bevroren per 31 december 2017 (‘peildatum’). Dit betekent dat je de leeftijdsdagen behoudt die per peildatum zijn opgebouwd (je houdt dus wat je hebt). Vanaf de peildatum vindt er echter geen verdere opbouw van leeftijdsdagen meer plaatsvinden. Opbouw van leeftijdsdagen geschiedde tot aan de peildatum volgens onderstaande tabel: 

Medewerkers in Tier 14 t/m 21:
35 - 39 jaar 1 dag
40 - 44 jaar 2 dagen
45 - 49 jaar 3 dagen
50 - 54 jaar 4 dagen
55 - 59 jaar 5 dagen
60 jaar en ouder 6 dagen 

Medewerkers in Tier 11, 12 en 13:
35 - 39 jaar 1 dag
40 - 44 jaar 2 dagen
45 - 49 jaar 3 dagen
50 - 54 jaar 4 dagen
55 jaar en ouder 5 dagen 

Medewerkers van wie de leeftijdsdagen zijn bevroren, worden per peildatum gecompenseerd met één extra vakantiedag vanwege het verlies aan opbouw van leeftijdsdagen.

Tijdsparen (Unilever-regeling)

Het saldo Tijdsparen, voor medewerkers die in de Unilever-tijd hebben meegedaan aan deze regeling, is opgenomen in het totaal saldo in Youforce. Dit saldo blijft buiten beschouwing voor de huidige afspraken. Voor deze medewerkers geldt echter wel dat zij vanuit andere regelingen niet in aanmerking komen voor extra verlofdagen zolang het saldo Tijdsparen nog openstaat.

Vakantiedagen en ziekte

Als je aantoonbaar ziek bent gedurende je vakantie en daardoor dus geen vakantie kan genieten, vallen je opgenomen dagen onder ziekteverzuim. Wanneer je je op de eerste ziektedag hebt ziekgemeld bij je manager en HR krijg je deze dagen teruggeboekt. 

De juridische 'genieten van de vakantie' heeft wellicht iets meer uitleg nodig; wanneer je ziek op bed moet liggen en daardoor de vakantie voorbij gaat, heb je niet kunnen genieten. Als je wel ziek bent maar fit genoeg bent om dingen te ondernemen, spreken we wel van vakantie.

Vakantiedagen aankopen met Flex Benefits

Je hebt de mogelijkheid om extra dagen aan te kopen door jouw Flex Benefits budget hiervoor in te zetten. Wil je daar meer over lezen, klik dan hier

ADV Dagen

ARBEIDSDUUR EN ARBEIDSDUURVERKORTING (ADV)

De normale arbeidsduur bij een volledig dienstverband is 40 uur per week. Onder normale arbeidsduur wordt verstaan: de aanwezigheidstijd conform dienstrooster minus de etenspauze. Voor de medewerker die in ploegendienst werkt met een doorbetaalde pauze in het rooster, geldt dat de normale arbeidsduur gelijk is aan de aanwezigheidstijd volgens het dienstrooster.  De medewerker in ploegendienst met een volledig dienstverband die normaliter ook buiten de maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 uur en 19.00 uur arbeid verricht en tevens wekelijks van dienst wisselt, heeft op jaarbasis recht op 80 adv-uren (10 dagen). Indien adv-uren niet (volledig) zijn ingeroosterd, geldt dat van de adv-uren maximaal 32 uren collectief kunnen worden toegekend. De overige adv-uren worden toegekend na overleg met de medewerker. Deze bepaling geldt uitsluitend voor medewerkers in ploegendienst. In geval van ziekte tijdens toegekende adv-uren worden geen vervangende roostervrije uren toegekend. Indien wegens dringende bedrijfsomstandigheden tijdens toegekende adv-uren arbeid wordt verricht, worden in overleg met de betrokken medewerker vervangende adv-uren vastgesteld.