Calamiteitenverlof
Wanneer is er sprake van calamiteitenverlof
Moet je vrij nemen om een dringend privéprobleem of plotselinge gebeurtenis op te lossen, dan kun je calamiteitenverlof opnemen. Het moet dan gaan om zeer bijzondere persoonlijke of onverwachte situaties waarvoor direct maatregeken moeten worden genomen en dit niet in de vrije tijd kan gebeuren. Als je dit overkomt, dien je zo spoedig mogelijk het calamiteitenverlof melden bij je leidinggevende. Op verzoek van de werkgever dien je aan te tonen dat er daadwerkelijk sprake was van een calamiteit. Indien je niet kan aantonen dat er sprake was van een calamiteit, kan het verlof in mindering worden gebracht op de bovenwettelijke verlofdagen. Je hebt recht op een naar billijkheid vast te stellen periode van verlof met behoud van loon voor zover daartoe de noodzaak bestaat.
Voorbeelden van situaties waarin je recht hebt op calamiteitenverlof:
u moet uw kind van school halen dat opeens ziek is;
uw partner moet bevallen;
uw waterleiding is gesprongen en u moet meteen een loodgieter regelen;
een direct familielid overlijdt. Het familielid is een bloedverwant van u, uw echtgenoot of uw geregistreerd partner in de rechte lijn of in de tweede graad van de zijlijn;
u kunt alleen onder werktijd stemmen;
u moet naar de dokter en dit kan alleen onder werktijd. Of u moet iemand uit uw naaste omgeving naar de dokter begeleiden.