Verzuimbeleid

Ziekteverzuimbeleid

Het ziekteverzuimbeleid zorgt voor veiligheid en voor gezondheid. Een ziekteverzuimbeleid is verplicht gesteld vanuit de Nederlandse overheid. In het ziekteverzuimbeleid van Diversey staat beschreven hoe we omgaan met een ziekmelding, wat we van elkaar mogen verwachten en wat de rechten en verplichtingen zijn vanuit Diversey als werkgever en jou als medewerker. Lees het ziekteverzuimbeleid welke op jou van toepassing is Utrecht of Enschede.

Ik ben ziek, wat nu?

Enschede en Utrecht hebben een eigen verzuimbeleid. Kijk goed welk beleid voor jou van toepassing is!


Enschede:

In de ochtenddienst dient de medewerker zich uiterlijk een half uur voor aanvang van de dienst, bij de leidinggevende of diens plaatsvervanger, ziek te melden.


Voor medewerkers in dagdienst, middagdienst of nachtdienst geldt dat zij dit op de werkdag vóór 09.30 uur

dienen door te geven bij de direct leidinggevende of de aanwezige teamleider.


Gedeeltelijke of gehele hervatting meld je in ieder geval op de dag van hervatting, direct aan de leidinggevende of diens plaatsvervanger.


Utrecht:

Je meldt je uiterlijk een half uur voor aanvang van je werkzaamheden telefonisch af bij je manager en de afdeling HR


Vergeet je ook niet weer beter te melden!


De ziekmelding:

Hierbij geef je aan hoelang je verwacht niet te kunnen werken zodat we hier rekening mee kunnen houden. Je hoeft niet te vertellen wat je klachten zijn of welke ziekte je hebt, hier mogen we ook niet naar vragen.


Tijdens de ziekte periode ben je bereikbaar voor je manager en hebben jullie regelmatig contact (minstens 1x in de week) met elkaar over hoe het gaat. 


Ben je langer dan 4 weken ziek? Dan spreken we over langdurig verzuim. Tijdens je ziekte periode volgen we de richtlijnen uit de  "Wet Verbetering Poortwachter".



Ziek geworden op vakantie

Niks is vervelender dan ziek worden tijdens je vakantie. We spreken van ziekte op vakantie wanneer je niet kan 'genieten' van de vakantie. Er zit een verschil tussen een dag niet lekker zijn en een dag bedlegerig of onder behandeling van een arts en opgenomen zijn in het ziekenhuis.

Indien je het idee hebt dat er sprake is van ziekte op vakantie is het belangrijk dat je je houdt aan de volgende regels:

Als de bedrijfsarts heeft geoordeeld dat er sprake is van ziekte tijdens de vakantie worden je vakantiedagen teruggeboekt. Terugboeken van vakantiedagen kan alleen als er op tijd een ziekmelding is gedaan

Het gaat niet goed met me, wat kan ik doen?

Er zijn vele redenen waardoor het kan voelen dat het even niet meer gaat. Dit kan komen door werk maar ook zaken die wellicht spelen in de privé situatie.  Het is belangrijk dat je hier niet te lang zelf mee blijft rondlopen. Het langdurig negeren van klachten kan zich uiten in fysieke en mentale klachten. Je kan altijd een preventief consult aanvragen bij de bedrijfsarts om te bespreken waar je tegen aan loopt of misschien wel mee zit. Hij kan je advies geven en verder helpen als dat nodig is. Je manager en wij als HR ontvangen geen inhoudelijke terugkoppeling van het consult. Je kan ook altijd een kijkje nemen bij ons BeYou employee Well-being program.

Employee Assistance Program

Vanuit Diversey is er een Well-being Program beschikbaar. Dit is een programma voor hulp aan werknemers. Je kan hier terecht voor professionele ondersteuning bij elke situatie. Niet alleen werkgerelateerd maar ook bij situaties als werken aan levensdoelen, relatieproblemen, rouw, communicatie verbeteringen en meer. Deze support is vertrouwelijk en beschikbaar voor jou en je familie. Daarnaast bieden zij ook informatie aan over verschillende onderwerpen.

Je kan via www.guidanceresources.com inloggen met gebruikersnaam DiverseyNetherlands en wachtwoord lifeworks. Het well-being program is geheel kosteloos en in het Nederlands (zowel de website als wanneer je telefonisch contact opneemt).

Bedrijfsarts

In Enschede wordt je automatisch na 4 weken ziekte opgeroepen voor het spreekuur van de ArboUnie. Zijn de klachten dusdanig dat er wordt verwacht dat je lang uit de running bent dan kan je evt. eerder uitgenodigd worden.

In Utrecht wordt je opgeroepen door de Bedrijfsartsengroep. Je wordt verwacht bij de bedrijfsarts op locatie.

Goed om te weten! Een afspraak met de bedrijfsarts kan niet zomaar worden afgezegd en alleen met toestemming van de afdeling HR.

Wat doet een bedrijfsarts?

De bedrijfsarts maakt een inschatting van het ziektebeeld en geeft ons, Diversey als werkgever, door of je daadwerkelijk ziek bent, hoe lang de ziekte waarschijnlijk gaat duren, welke taken je eventueel nog wel kan doen en wat jij en/of Diversey kan doen om sneller te herstellen (bijvoorbeeld de aanschaf van een zit-sta bureau bij rugklachten).

Nadat je op consult bent geweest bij de bedrijfsarts ontvang je een verslag hierover. Dit verslag ontvangt HR ook. Hierin staat nooit medische informatie. Dat blijft tussen jou en de bedrijfsarts (medisch beroepsgeheim).

Ben je langdurig ziek geweest en de bedrijfsarts geeft aan dat je weer volledig kan werken? Dan testen we eerst de duurzaamheid van je herstel. Meestal is dat een periode van 1 maand waarin je wel volledig werkt in je eigen uren en taken, maar je nog een klein percentage ziek blijft staan. Nadat de duurzaamheid is getest en er een evaluatie heeft plaatsgevonden melden wij je weer volledig hersteld

De bedrijfsarts is betrokken bij een aantal wettelijke verplichte stappen binnen de Wet Verbetering Poortwachter. Daarnaast is hij ook betrokken bij het opstellen van de medische informatie voor het re-integratieverslag van de WIA-aanvraag. 

Preventieadviseur - Arbo technische vragen

Diversey heeft afspraken gemaakt met een externe preventieadviseur voor de locatie Utrecht: Jeffrey Nachtegaal van de firma Brogaal uit Amersfoort. 

Een preventieadviseur ondersteunt bij arbo-technische vragen. Zo kan hij met je meedenken en adviseren over de inrichting van je werkplek, de arbo-risico’s en andere vragen die betrekking hebben op (eventuele) gezondheidsrisico’s van het werk. 

Jeffrey heeft een introductie gehad van ons Utrechtse kantoor en de RI&E (Risico Inventarisatie & Evaluatie) die is opgesteld. Dat wil zeggen dat hij bekend is met onze werkomgeving en vanaf heden dus bereikbaar is voor ondersteuning. 

Via je manager kan er contact worden opgenomen met Jeffrey. Geef je HR ook een seintje?

Op dit moment is er geen preventieadviseur voor Enschede maar hier zijn we met de Ondernemingsraad over in gesprek.

Wet Verbetering Poortwachter

Je hebt vast al eens over de Wet Verbetering Poortwachter (WVP) gehoord, maar wat is dat nu eigenlijk? De Wet Verbetering Poortwachter bestaat om medewerkers zo snel en goed mogelijk weer aan het werk te krijgen. Hierin gelden zowel rechten en verplichtingen voor de werkgever als de medewerker.

In de Wet Verbetering Poortwachter bestaan een aantal stappen gedurende het ziekteverzuim proces welke we verplicht moeten volgen. Denk hierbij aan het 'Plan van Aanpak' en de 'bijstelling Plan van Aanpak' waarbij we afspraken vastleggen omtrent de re-integratie. 

Wanneer je voor een langere periode uit de running bent is het wellicht goed om alvast te kijken welke stappen hierin terugkomen. Deze stappen lees je hier terug.

De stappen binnen de Wet Verbetering Poortwachter

Wanneer je bij ons langer dan 4 weken staat ziekgemeld en er is geen zicht op herstel binnen 2 weken ontvang je (wederom) een uitnodiging van de bedrijfsarts

De bedrijfsarts stelt in week 6 de 'Probleemanalyse' op. De bedrijfsarts brengt niet alleen de medische factoren in beeld, maar ook mogelijke andere factoren die het verzuim beeïnvloeden.  Ook bekijkt hij met welke activiteiten de re-integratie mogelijk kan worden gemaakt. De Probleemanalyse die naar Diversey gaat, wordt hiervan afgeleid en bevat geen medische gegevens.

Uiterlijk in week 8 stel je het Plan van Aanpak op in samenspraak met jouw manager, op basis van het gegeven advies van de bedrijfsarts. Hierin leg je vast wat je binnen jouw mogelijkheden wel kan en wat jij (en Diversey) gaan doen om te zorgen dat je weer aan het werk kunt. Dit document onderteken je allebei en wordt bewaard in jouw verzuimdossier.

Minimaal 1 keer in de 6 weken (waar nodig vaker) bespreek je met jouw manager hoe de re-integratie gaat.  Zijn er aanpassingen in je mogelijkheden waarbij je andere taken kan gaan doen, of meer uren kan gaan werken dan stel je een bijstelling Plan van Aanpak op. Gaat het even wat minder en ga je tijdelijk minder uren werken of andere taken uitvoeren? Ook dan stel je een nieuw Plan van Aanpak met je manager op.

Wanneer je langer dan 42 weken ziek bent, moeten we in de 42e-week de ziekmelding bij het UWV melden. Dit is een formaliteit die bij HR ligt.

Na 52 verzuimweken volgt de Eerstejaarsevaluatie. Dit is een gesprek met jouw manager en HR en hierin bespreken we samen of je op de goede weg bent om weer aan het werk te gaan. Hierin evalalueren we het afgelopen jaar, blikken we terug op de reintegratie activiteiten gedurende het eerste ziektejaar. En bespreken we de benodigde re-integratie inspanningen die we in het tweede ziekte jaar inzetten binnen Diversey en/of bij een andere werkgever. Dit leggen we vast op het formulier 'Eersejaarsevaluatie' van het UWV en dit ingevulde formulier wordt weer door beide partijen ondertekend.

Als er geen zicht is op herstel binnen een periode wordt er tussen de 48e en de 52e week ziekte een Arbeidsdeskundig onderzoek (AD) gestart. Indien nodig kan dit ook eerder plaatsvinden. De Arbeidsdeskundige werkt onafhankelijk van de bedrijfsarts. Hij bouwt wel voort op de mogelijkheden en de beperkingen die de bedrijfsarts heeft vastgesteld. De Arbeidsdeskundige zal toestemming vragen om inzage te krijgen in je medische dossier om zo een volledig beeld te krijgen van jouw situatie. Hij gaat vervolgens in gesprek met de medewerker en vervolgens met de werkgever. Ook kan hij een bezoek brengen aan de werkplek om de volledig inzicht te hebben. Deze bevindingen verwerkt hij in een rapportage en in de rapportage geeft hij advies of passend werk aanwezig is en geeft hij een advies over de mogelijkheden en de vervolgstappen voor de re-integratie zowel in Spoor 1 (passend werk binnen Diversey) en Spoor 2 (passend werk buiten Diversey). 

Tussen de 88 en de 93e week ziekte week zal er een eindevaluatie worden gepland en stelt de bedrijfsarts het acueel oordeel op. In het actueel oordeel geeft de bedrijfsarts een omschrijving van de belastbaarheid en de stand van zaken met betrekking tot  de re-integratie op dat moment.

In de eindevaluatie leggen Diversey en de medewerker hun oordeel over de periode van arbeidsongeschiktheid vast met betrekking tot de re-integratie mogelijkheden. Dit document wordt weer door beide partijen ondertekend.

Tussen week 88-93 moet ook de Wia aanvraag worden gedaan. Vanuit het UWV ontvangt de medewerker een brief voor welke datum de aanvraag dient plaats te vinden. De aanvraag doe je digitaal op de site van het UWV met je digiD code. Het UWV beoordeelt dan het re-integratieverslag en kijkt of er is voldaan aan de re-integratie verplichtingen uit de Wet Verbetering Poortwachter. 

Op vakantie gaan tijdens (langdurig) ziekte

Je bouwt tijdens de periode dat je ziek bent wettelijke vakantie dagen op. Tijdens je arbeidsongeschikheid kun je ook vakantie dagen opnemen. 

Je vraagt op de gebruikelijke wijze verlof aan bij je leidinggevende. Vervolgens zullen we de bedrijfsarts vragen om je vakantie plannen te beoordelen. Als er medisch gezien geen reden is om het verzoek af te wijzen en de gevraagde periode je herstel en de re-integratie niet zal belemmeren, zullen we akkoord verlenen. We geven echter alleen toestemming voor de vakantie aanvraag indien je gedurende deze periode vakantiedagen opneemt. 

Gedurende de opname van je vakantiedagen wordt je vrijgesteld van alle re-integratie activiteiten. Tijdens je vakantie dien je vakantiedagen op te nemen, gelijk aan de duur van je normale werkweek.

Voorbeeld. Werk je tijdens de re-integratie 6 uur per dag, maar is je werkdag normaliter 8 uur? Dan dien je 8 uur verlof op te nemen; op basis van je contracturen bouw je immers tijdens je ziekte verlofdagen op.

Wat betekent ziek zijn voor mijn loon?

Tijdens het 1e ziekte jaar heb je minimaal recht op 70% van je loon en minimaal recht op het minimumloon. In het tweede ziektejaar heb je minimaal recht op 70% van je loon, maar hoeft Diversey dat niet meer aan te vullen tot het minimumloon. 

Ondanks dat vanuit de wettelijke richtlijnen een lager loon uitgekeerd hoeft te worden tijdens ziekte, wijkt Diversey hier ten positieve van af. 

Als werkgever heeft Diversey de verplichting om tijdens de 104 weken ziekte het loon door te betalen. Na 104 weken arbeidsongeschiktheid vervalt deze verplichting

Wat is een loonsanctie?

We doen het liever niet maar wanneer je ziek bent en niet voldoende meewerkt aan je re-integratie, wordt van Diversey verwacht dat we je een loonsanctie opleggen. Een loonsanctie is het opschorten of stoppen van de loondoorbetaling tijdens ziekte door werkgever. (art 7:629 lid 6 BW) 

Redenen voor een loonsanctie zijn ;

Een loonsanctie is bedoeld om ervoor te zorgen dat je voldoende meewerkt aan je re-integratie.

Voor welke WIA-uitkering kom ik in aanmerking na 2 jaar ziekte?

De afkorting WIA staat voor: Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. 

Er zijn 2 soorten WIA-uitkeringen: de WGA en de IVA. 

Gevolgen van ziekte op pensioenopbouw

De eerste 2 jaar dat je ziek bent, krijg je gewoon salaris. Na 104 weken kijkt het UWV of je arbeidsongeschikt bent. Ben je minimaal

35% arbeidsongeschikt? Dan geeft het UWV dat aan het pensioenfonds PGB door. Je hoeft hier dus zelf niets voor te doen.


Er veranderen dan 2 dingen voor je:

1.  Je krijgt een uitkering van het UWV. 

2.  Je bouwt op kosten van het pensioenfonds PGB pensioen op voor het deel dat je arbeidsongeschikt bent. Voor het deel dat je blijft werken, betaalt Diversey (samen met jou). Het kan zijn dat je minder pensioen opbouwt. 

Frequent verzuim

Is een werknemer vaak voor korte periodes ziek, dan noemen we dat kort frequent verzuim. Ben je voor de 3e keer ziek in 12 maanden dan zal je leidinggevende een frequent ziekteverzuim gesprek inplannen om te achterhalen of er een achterliggend probleem is.  

Samen ga je opzoek naar mogelijkheden om het ziekteverzuim te verminderen. Een voorbeeld van een oplossing is een tijdelijke aanpassing van je taken.

Het is goed om signalen voor een mogelijke uitval op tijd te herkennen en hierover in gesprek te gaan, zodat ziekteverzuim mogelijk voorkomen kan worden.

One-pager verzuim voor leidinggevende

Deze One-pager helpt je als leidinggevende op weg bij verzuim. 

Klik hier voor Utrecht 

Klik hier voor Enschede