Leaseauto
Leaseauto policy
De auto's die door Diversey Nederland in Nederland aan medewerkers ter beschikking worden gesteld worden geleased. Onder ‘leasing’ wordt ook verstaan het huren van een auto.
De leasemaatschappij blijft te allen tijde eigenaar van de leaseauto. Uit hoofde hiervan is de leasemaatschappij verantwoordelijk voor een aantal diensten zoals het beheer, afhandeling van schades, reparaties, onderhoud, verzekering en motorrijtuigenbelasting.
Of je als werknemer in aanmerking komt voor een leaseauto of mobiliteitsvergoeding lees je hieronder in de toekenningsvoorwaarden.
Alle informatie omtrent het Diversey leasebeleid lees je in de Lease Car Policy Nederland. Dit document vind je trouwens ook op de pagina HR documenten.
Toekenningsvoorwaarden
Een werknemer komt in aanmerking voor een leaseauto:
wanneer hij/zij een ambulante buitendienstfunctie vervult (business car); een ambulante functie houdt in dat het voor een goede uitoefening van de functie noodzakelijk is dat de werknemer veelvuldig zakelijke kilometers rijdt naar (potentiële) opdrachtgevers. Eén en ander ter goedkeuring door de HR Directeur.
indien deze ter beschikking gesteld als onderdeel van het individuele arbeidsvoorwaardenpakket (benefit car). Toekenning is mogelijk vanaf salarisband 10 en hoger. Iedereen met een salarisband lager dan band 10, maar die voor 1 juni 2015 in dienst was en beschikte over een leaseauto is hiervoor ‘ge-grandfathered’.
het is voor de werknemer, onder voorwaarden, mogelijk om af te zien van een benefit car en in plaats hiervan een mobiliteitsvergoeding te ontvangen.
Bij indiensttreding, functiewijziging of vernieuwing van een bestaand leasecontract van een werknemer, kan de onderneming een leaseauto ter beschikking stellen, conform de company policy en matrix.
Er kan aan een nieuwe berijder een huurauto ter beschikking worden gesteld of een leaseauto worden toegewezen die al in het bezit van de onderneming is, dit ter beoordeling van de leasecoördinator. In dit geval dient de berijder voor de resterende duur van het betreffende leasecontract in deze leaseauto te rijden. In geval van een berijder met een contract voor bepaalde tijd zal in de basis een poolauto of een huurauto worden ingezet. In geval van een poolauto zal deze tot einde leasecontract gereden dienen te worden.
In situaties van afwezigheid gedurende een bepaalde periode, geldt het volgende:
Ziekte: Bij ziekte kan de organisatie aan de berijder van een business car vragen de auto in te leveren. Vanaf de derde maand van een aangesloten ziekteperiode kan de leasecoördinator in overleg met de HR Directeur besluiten dat de lease auto moet worden ingeleverd.
Zwangerschapsverlof: Tijdens zwangerschapsverlof blijft de leaseregeling van kracht.
Ouderschapsverlof en andere vormen van onbetaald verlof: In geval van ouderschapsverlof (of andere vormen van parttime onbetaald verlof) gelden dezelfde regels voor het recht op een leaseauto als voor parttime. Bij fulltime onbetaald verlof dient de business car te worden geretourneerd of dient de werknemer het totale maandelijkse leasebedrag aan de onderneming te betalen. In het geval de auto geretourneerd is bij fulltime verlof, zal regel 3.2 worden toegepast, op het moment dat de werknemer weer gaat werken.
Arbeidsconflict: In geval van een arbeidsconflictsituatie kan de HR Directeur beslissen de leaseauto per direct in te nemen.
Indien de berijder om welke reden dan ook door de onderneming op non-actief wordt gesteld, en/of wordt betrapt op het rijden onder invloed van drugs/alcohol/medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden, kan de berijder verzocht worden de leaseauto op eerste verzoek direct te retourneren.
Indien de berijder een parttime functie vervult of gaat vervullen, wordt een (aangepaste) eigen bijdrage vastgesteld.
Het ter beschikking stellen van een leaseauto eindigt of wordt onderbroken:
Op de datum waarop de arbeidsovereenkomst eindigt of de berijder naar het buitenland wordt overgeplaatst;
Voor een werknemer die via opgave van HR door een functiewijziging niet langer in aanmerking komt voor een auto;
Voor een werknemer die zijn/haar verplichtingen uit hoofde van de arbeidsovereenkomst niet, niet tijdig, of niet behoorlijk nakomt waardoor het vermoeden rijst dat er een dringende reden tot ontslag bestaat, dit ter beoordeling van de HR Directeur;
Voor een werknemer van wie het rijbewijs wordt ingetrokken;
Om andere gewichtige dan wel dringende redenen, dit ter beoordeling van de HR Directeur
Wegens het niet naleven van deze autoregeling, dit ter beoordeling van de HR Directeur.